Avrundar med brödbakning

Jag nämnde lite i förbifarten att jag skulle baka bröd idag sen började jag inse att jag kanske inte skulle hinna så jag sa att jag skulle köpa bröd istället. Då var den en liten kille som blev jätteledsen, han älskar brödet jag brukar baka och föredrar det alla gånger framför allt köpebröd som finns. Okej, jag älskar också brödet så jag är böjd att hålla med, men jag är dålig på att ta mig tid att baka. Nu hann jag ändå. Det är ett väldigt lättbakat bröd med få ingredienser, men det tar tre timmar vilket är nackdelen. Jag tror att jag skrivit receptet innan, men jag kan skriva det igen om någon känner sig sugen på att prova.

1 pkt jäst
5-6 dl kallt vatten
1 msk salt
vetemjöl

Smula jästen, blanda ut i det kalla vattnet. Tillsätt saltet och sen mjöl tills det blir bra konsistens på degen. Jag föredrar ganska lös deg (idag blev den allt utom lös). Arbeta degen lite och låt sedan jäsa i bunken under bakduk i 90 minuter.
Baka sedan ut till två limpor. Jag brukar lägga dem i en ugnsform som är lite större än en vanlig gratängform i glas, men det går säkert lika bra med brödformar eller vad man nu har till hands, jag brukar lägga lite bakplåtspapper mellan bröden så att de inte går ihop. Låt jäsa ytterligare 60 min under bakduk.
Värm under tiden upp ugnen till 250 °C.
Sätt in bröden i mitten av ugnen i 15 minuter, stäng sedan av ugnen och låt dem stå kvar ytterligare 15 minuter i den avstängda ugnen.

Klart! Ät och njut!

This entry was posted in Matlagning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

115,803 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>