Dags för skolval

Idag kom den, lappen om att det är dags för skolval gällande Lovisa eftersom hon blir något slags skolbarn efter sommaren. Det är stort. Hon har ju garanterad plats på den skolan som finns här, men den är dessvärre inte vårt förstahandsval eller andrahandsval eller tredjehandsval eller val alls om man ska vara petig. Tråkigt nog eftersom skolan ligger nära och är nyrenoverad. Men jag har en annan tanke.

För mig är det viktigt att kunna erbjudas goda möjligheter i skolan. Vare sig man är intresserad av skolan eller inte ska skolan vara en plats där man ändå har möjlighet att kunna få ro i sitt lärande. Tyvärr tror jag inte att vår närmsta skola kan uppfylla det kravet.  Det är många barn på den skolan som kommer från en bakgrund där skolgång kanske inte är något alla får, det kan finnas barn som inte kan svenska så bra och det blir ett problem i sig och de kan komma från hemförhållanden med stora familjer i små bostäder som inte bjuder på studiero eller föräldrar som av olika anledningar inte kan hjälpa barnen med skolan.
Nu har jag inte sagt att det är bättre på de skolor jag valt istället, men en del av de faktorer jag nämnt är mindre på de skolorna och jag måste göra ett val för mina barn då det är så himla viktigt.

Under min grundskoletid gick jag i en klass med minst sagt varierande motivation för skolan. Det fanns några som val väldigt flitiga och pluggade hårt och det fanns andra som inte brydde sig ett smack. Överlag var det väldigt stökigt och rörigt i klassrummet och jag kan själv känna att jag missade mycket. Jag dras lätt med i flams och trams och sporras av flitighet. Jag har lätt för att lära mig och behöver sällan plugga särskilt mycket, men jag är inte tillräckligt motiverad i mig själv utan omgivningen påverkar mycket.

Och nu har jag en dotter som kan ALLT om Tingeling och älvor. Däremot kan hon inte redogöra för vilka bokstäver som är vilka. Hon har liksom inte det intresset så för hennes skull tror jag det är viktigt med en motiverande och lugn miljö då hon själv är snabb med att tramsa och flamsa om hon tycker att något är tråkigt.

Bilden har ingenting med skola att göra. Men det var snö som yrde och bra med blåst när jag klev ut genom dörren till jobbet. Inte helt skönt att gå hem på grund av blåsten, men jag överlevde det också.

This entry was posted in Vardagsliv. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

115,720 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>